Sådan tiltrækker du en privat investor til din virksomhed

Hvad indebærer det at søge en privat investor til sin virksomhed? Og hvad skal man være opmærksom på i processen? Det og meget mere gennemgår vi i denne guide til dig, der gerne vil rejse kapital fra private investorer.

En investor sidder ved en café på Gammel Strand i Indre København. I baggrunden kan man se en flod og en bro, der fører over til den anden side. Vejret er lidt gråt, men det afholder ikke investoren fra at forberede sig på sit møde med et startup. Han har en notesbog og en pen ved siden af sin kaffe, og han ser ud til at tage nogle noter. Investoren er dybt fokuseret og engageret i sin research, mens han venter på at møde med det innovative startup. Selvom vejret ikke er det bedste, så er han stadig fast besluttet på at gøre en god investering.

Hvad er en privat investor?

En privat investor er en person, der investerer sine egne midler i virksomheder eller værdipapirer, hvor formålet er at opnå en økonomisk gevinst. Ifølge en undersøgelse fra 2020 har 27% af danskerne investeret i værdipapirer, obligationer eller fonde. Dette er en stigning på 10% i forhold til året før.

Det kan også være enkeltpersoner, der ønsker at investere i virksomheder, eller venturefonde, der investerer i tidlige stadier af startups og nye teknologier. Der er også private investorer, der er specialiserede i bestemte områder. Det kunne f.eks. være indenfor fast ejendom eller bæredygtige investeringer.

Hvorfor kan en privat investor være en fordel for din virksomhed?

Først og fremmest kan private investorer give din virksomhed adgang til ekstra kapital, som kan bruges til at finansiere vækst og udvikling. Dette kan være særligt vigtigt i startfasen af en virksomhed, hvor der er behov for at investere i forskning og udvikling, marketing og salgsaktiviteter.

Den private investor kan også tilføre din virksomhed ekspertise og erfaring fra andre områder, som kan hjælpe med at drive virksomheden fremad. F.eks. kan en person med erfaring inden for ledelse og strategi bidrage med værdifuld viden om, hvordan man opbygger og styrer en succesfuld virksomhed. En investor med erfaring inden for teknologi kan give indsigt i nye teknologier og trends, som kan hjælpe med at forme virksomhedens fremtidige strategi.

Derudover kan en privatinvestor give din virksomhed en større synlighed i branchen og åbne døre til nye netværk og muligheder. Det kan også bidrage til at skabe et positivt image omkring din virksomhed, da det sender et signal om, at andre har tiltro til virksomhedens potentiale og evne til at levere resultater.

Hvad skal du have klar, inden du søger professionelle investorer?

Først og fremmest er det vigtigt at have en klar og overbevisende forretningsplan. En forretningsplan skal beskrive din virksomheds formål, målgruppe, konkurrencefordel og strategi for at nå dine mål. Den skal også indeholde en økonomisk plan med detaljerede finansielle projekter og en realistisk vækststrategi.

En anden vigtig faktor er at have en klar idé om, hvor meget kapital du har brug for, og hvad pengene vil blive brugt til. Professionelle investorer vil være interesseret i at vide, hvordan hans eller hendes investerede midler vil bidrage til virksomhedens vækst og succes.

Det er også vigtigt at have en klar og professionel præsentation af din virksomhed. Dette kan omfatte en pitch deck eller præsentation, der beskriver virksomhedens vision, mission, produkt eller service og potentiale for vækst. Det er vigtigt at have en stærk og overbevisende præsentation.

Endelig er det vigtigt at have en klar og realistisk forventningsafstemning med en potentiel ny partner. Dette kan omfatte diskussioner omkring virksomhedens præstationsmål, forventninger til afkast og hvad der vil ske, hvis tingene ikke går som planlagt.

Identificer dine behov og mål

Fastlæg dine finansielle behov

Før du søger ekstern kapital, er det afgørende at fastlægge dine finansielle behov. Dette vil hjælpe dig med at bestemme, hvor meget kapital du har brug for, og hvordan pengene vil blive brugt. Det er vigtigt at have en klar idé om dine finansielle behov, da en potentiel medejer vil være interesseret i at vide, hvordan hans eller hendes tilførte kapital vil blive brugt, og hvordan den vil bidrage til virksomhedens vækst.

Et praktisk eksempel på at fastlægge dine finansielle behov kan ses i den danske startup-virksomhed Too Good To Go. Virksomheden har en mission om at reducere madspild og har udviklet en app, der gør det muligt for forbrugere at købe overskydende mad fra restauranter og butikker til en reduceret pris. Før de søgte kapital, havde de fastlagt, at de havde brug for kapital til at udvide deres virksomhed til nye markeder og øge markedsføringen af deres app. Ved at have en klar forståelse af deres finansielle behov kunne de tilbyde en stærk og overbevisende investeringscase.

Et andet eksempel på at fastlægge dine finansielle behov kan ses i den svenske virksomhed Klarna, der tilbyder en digital betalingsløsning til e-handel. Før de søgte funding, havde de fastlagt, at de havde brug for kapital til at udvide deres virksomhed internationalt og for at øge produktudviklingen. Ved at have en klar idé om deres finansielle behov kunne de tiltrække en stor investering og fortsætte med at vokse og udvide deres forretning internationalt.

Ved at have en klar plan for, hvordan du vil bruge pengene, kan du tilbyde en stærk og overbevisende investeringscase og øge dine chancer for succes.

Identificer dine strategiske mål

At identificere dine strategiske mål er en anden vigtig faktor at overveje, når du søger kapital. Dine strategiske mål handler om, hvad du ønsker at opnå på lang sigt med din virksomhed, og hvordan en potentiel investor kan hjælpe dig med at nå disse mål. Det er vigtigt at have en klar forståelse af dine strategiske mål, da den nye medejer vil være interesseret i at vide, hvordan deres investering kan hjælpe dig med at vokse og nå dine mål.

Et praktisk eksempel på identificering af strategiske mål kan ses i den danske virksomhed Trustpilot. Trustpilot er en online platform, hvor forbrugere kan dele deres anmeldelser og erfaringer med virksomheder. Før de søgte ekstern kapital, havde de identificeret deres strategiske mål, som inkluderede at udvide deres virksomhed globalt, øge antallet af anmeldelser på platformen og forbedre deres teknologi. Ved at have en klar forståelse af deres strategiske mål kunne de tiltrække en investering fra en række førende venturekapitalister og fortsætte med at vokse og udvide deres virksomhed globalt.

Et andet eksempel på at identificere strategiske mål kan ses i den danske virksomhed Endomondo, der udvikler en fitness-app. Før de søgte investering, havde de identificeret deres strategiske mål, som inkluderede at udvikle nye funktioner til appen og øge antallet af brugere på platformen. Ved at have en klar forståelse af deres strategiske mål kunne de tiltrække funding fra en række førende venturekapitalister og fortsætte med at vokse og udvikle deres app.

Overvej din virksomheds kultur og værdier

Din virksomhedskultur og værdier er en afgørende del af din virksomhedsidentitet. Og kan have en stor indvirkning på, hvordan du driver din virksomhed og træffer beslutninger.

Too Good To Go har en stærk virksomhedskultur, der er fokuseret på at gøre en positiv forskel i verden og skabe en bæredygtig fremtid for kommende generationer. Deres kultur og værdier er en vigtig del af deres brandidentitet, og det er vigtigt, at de finder en person, der deler deres vision og værdier.

Et andet eksempel på at overveje din virksomheds kultur og værdier kan ses i den danske virksomhed Organic Basics, der producerer bæredygtigt undertøj. Organic Basics er drevet af en stærk virksomhedskultur, der er fokuseret på at skabe bæredygtige produkter af høj kvalitet og skabe en positiv indvirkning på miljøet. Det er vigtigt for dem at finde en person, der deler deres værdier og vision.

Søg efter potentielle investorer

Når du har fastlagt dine finansielle behov, strategiske mål og overvejet din virksomheds kultur og værdier, er det tid til at søge efter kapital. Det kan være en udfordrende proces, men det er vigtigt at finde den rigtige partner, der kan hjælpe din virksomhed med at vokse og nå sine mål. I dette afsnit vil vi udforske nogle effektive måder at søge på, og hvordan du kan forberede dig til at præsentere din virksomhed på en overbevisende måde.

Søg efter kapital

Brug dit netværk

Dit netværk kan omfatte dine tidligere kolleger, forretningspartnere, mentorer og endda venner og familie. De kender dig og din virksomhed godt, og de kan muligvis introducere dig til nogen, der er interesseret i at investere i din virksomhed.

Et praktisk eksempel på at bruge dit netværk kan ses i den danske virksomhed Airtame, der udvikler trådløse præsentationsløsninger til professionelle brugere. Airtame brugte sit netværk til at finde kapital, da de startede deres virksomhed. En af deres medstiftere var tidligere ansat hos Google, og de brugte deres forbindelser til at få introduktioner til de rette personer. Dette resulterede i, at de rejste 1,4 millioner dollars fra Seed Capital, som er en af de største venturekapitalfonde i Danmark.

En introduktion gennem netværk vil også altid være en bedre introduktion, da du bliver introduceret af en person, investoren kender. Det skaber en anden tryghed hos investoren helt fra starten.

Søg på online platforme

En anden måde er ved at søge på online platforme, der er specialiseret i at matche virksomheder med risikovillig kapital. Disse platforme giver dig mulighed for at oprette en profil for din virksomhed og præsentere den for potentielle mennesker, der leder efter investeringsmuligheder.

Et eksempel kunne være HATO Medical Technologies, en dansk virksomhed, som modtog en investering fra Black Capital Ventures i 2020, gennem investeringsplatformen Capino.dk for at udvikle deres unikke softwareløsning, der gør analyse af elektrokardiogrammer (EKG) nemmere og mere præcis. Læs mere her

Et andet eksempel på en dansk virksomhed, der har rejst kapital via en online platform er Dreivers.com, et digitalt bilfirma, som netop har rejst 2,5 mio. kroner i kapital på Capino.dk. Vi har taget en snak med founder Thomas Mørk om den utraditionelle bilforhandler og deres fremtidsplaner, som du kan læse her.

Danske online platforme, hvor du kan søge en investor:

Vær forberedt på at forklare din virksomhed og dens potentiale

Du skal kunne præsentere din virksomhed på en måde, der fanger investorens interesse og viser, hvordan investeringen vil give afkast.

En måde at forberede sig på dette er ved at udarbejde et pitch deck. Et pitch deck er en præsentation, der beskriver din virksomhed, dens produkt eller service, markedspotentiale og forretningsmodel. Det er en kort og præcis oversigt, der viser, hvorfor din virksomhed er en god investering.

En anden måde at forberede sig på er ved at undersøge den potentielle nye medejer og hans/hendes interesser. Hvis du kender til investorens tidligere investeringer eller investeringsstrategi, kan du tilpasse din præsentation og fokusere på de aspekter af din virksomhed, der vil appellere til investoren.

Ved at være godt forberedt på at forklare din virksomhed og dens potentiale, kan du øge dine chancer for at få den investering, du har brug for til at tage din virksomhed til næste niveau.

Forbered dig på pitch-møder

Pitch præsentation

Udarbejd en pitch-præsentation

En pitch-præsentation er en kort og præcis oversigt, der beskriver din virksomhed, dens produkt eller service, markedspotentiale og forretningsmodel.

Der er flere elementer, der bør være inkluderet i en effektiv pitch-præsentation. Disse inkluderer:

 • Virksomhedens mission og vision: Start med at beskrive, hvad din virksomhed ønsker at opnå på lang sigt, og hvordan I planlægger at opnå det.

 • Produkt eller service: Beskriv kort dit produkt eller service, hvad det kan gøre, og hvordan det adskiller sig fra konkurrenternes.

 • Markedspotentiale: Beskriv størrelsen på markedet og potentialet for vækst. Hvem er din målgruppe, og hvordan vil du nå dem?

 • Forretningsmodel: Beskriv din forretningsmodel og hvordan din virksomhed tjener penge.

 • Team: Præsenter dit team og deres erfaring og kompetencer.

 • Finansielle oplysninger: Vis en oversigt over din virksomheds finansielle oplysninger, herunder omsætning, omkostninger og overskud.

Vær klar til at besvare spørgsmål om din virksomhed og dens potentiale

Personer, der overvejer at investere i din virksomhed, vil typisk ønske at vide mere om din virksomheds forretningsmodel, produkt eller service, markedsstørrelse og konkurrenceevne. 

Det er vigtigt at have et klart svar på disse spørgsmål for at give investorerne tillid til din virksomhed og dens potentiale.

Her er et par eksempler på spørgsmål, du kan blive stillet:

 • Hvad er din forretningsmodel, og hvordan tjener din virksomhed penge?

 • Hvilken målgruppe er din virksomhed rettet mod, og hvordan vil du nå dem?

 • Hvordan adskiller dit produkt eller service sig fra konkurrenternes?

 • Hvad er markedsstørrelsen for din virksomhed, og hvad er potentialet for vækst?

 • Hvad er din virksomheds “value proposition”, og hvordan adskiller den sig fra konkurrenterne?

Ved at være klar til at besvare spørgsmål om din virksomhed og dens potentiale, kan du vise investorerne, at du har et solidt greb om din forretning og er klar til at tage det næste skridt.

Vær klar til at forhandle

Folk, der investerer i virksomheder, vil ofte ønske at få en vis grad af indflydelse og kontrol over din virksomhed. Det er op til dig at sikre, at du opnår en aftale, som er retfærdig og gavnlig for både dig og investoren. Her er nogle praktiske eksempler på, hvad du kan gøre for at forberede dig på forhandlingerne:

 • Lav en liste over dine mål og vilkår: Inden du går ind i forhandlingerne, skal du vide præcis, hvad du vil opnå, og hvad der er vigtigt for dig og din virksomhed. Lav en liste over dine mål og vilkår og hold dig til dem under forhandlingerne.

 • Kend din virksomheds værdi: Det er vigtigt at have en klar forståelse af, hvad din virksomhed er værd. Du kan få hjælp fra en revisor eller en investeringsrådgiver til at fastlægge en realistisk værdi.

 • Vær klar til at give noget: Folk, der investerer i virksomheder, vil normalt ønske noget i retur for deres investering. Det kan være i form af en vis grad af kontrol eller en andel af din virksomhed. Vær klar til at give noget, men sørg for at det ikke går på bekostning af dine kerneforretningsmæssige mål.

 • Hold fokus på det langsigtede: Det er vigtigt at huske, at din virksomheds succes er vigtigere end at få den bedste aftale lige nu. Hold fokus på det langsigtede og sørg for, at aftalen gør det muligt for dig at fortsætte med at udvikle og vækste din virksomhed.

 • Forstå investorens perspektiv: Det er vigtigt at forstå investorens perspektiv, og hvad de ønsker at opnå. Ved at have en forståelse for deres mål og motivationer, kan du bedre forhandle en aftale, som imødekommer både dine og deres behov.

 • Få hjælp fra eksperter: Hvis du har brug for hjælp til at forhandle en aftale? Så kan du overveje at få hjælp fra en advokat eller en investeringsrådgiver. Disse eksperter kan hjælpe dig med at forhandle en aftale, som er retfærdig og gavnlig for begge parter.

Overvej forskellige investeringsformer

Der er forskellige måder, hvorpå nogen kan investere i din virksomhed. Hver af dem har sine egne fordele og ulemper. Derfor er det vigtigt at kende til de forskellige investeringsformer, så du kan træffe den rigtige beslutning. I dette afsnit vil vi se nærmere på forskellige investeringsformer, du kan overveje, når du søger efter kapital.

Overvej forskellige investeringsformer

Aktier eller andele i virksomheden

En af de mest almindelige investeringsformer er aktier eller andele i virksomheden. Her investeres midler i virksomheden i bytte for en bestemt procentdel af virksomhedens ejerskab. Dette er en populær investeringsform, da det giver investoren en del af kontrollen og indflydelse i virksomheden, samt en potentiel økonomisk gevinst i form af aktieudbytte eller en fremtidig salgsværdi.

Der er dog også ulemper ved denne investeringsform. Investoren kan nemlig blive uenig med virksomhedens ledelse og miste indflydelse, hvis virksomheden beslutter at udstede yderligere aktier.

Et praktisk eksempel på denne investeringsform kunne være: Hvis en person eller virksomhed investerer i en start-up teknologivirksomhed ved at købe 10% af virksomhedens aktier for en sum penge. Som en del af denne aftale ville investor have en plads i virksomhedens bestyrelse og vil modtage en andel af virksomhedens fremtidige overskud.

Lån

En anden investeringsform er lån, hvor en kapitalpartner låner kapital til virksomheden i bytte for renter og en tilbagebetalingsaftale. Dette er en mindre risikabel investering end at købe aktier eller andele, da investoren ikke tager en del af virksomhedens ejerskab og indflydelse, men i stedet modtager faste afdrag og rentebetalinger.

Ulempen ved denne investeringsform er, at virksomheden kan blive tvunget til at betale høje renter og have en høj gældsætning, som kan påvirke virksomhedens finansielle stabilitet.

Et praktisk eksempel på denne investeringsform kunne være, hvis en person eller virksomhed låner en sum penge til en mindre produktionsvirksomhed for at finansiere deres udvidelse. Parterne ville blive enige om en rentesats og tilbagebetalingsplan, og virksomheden ville forpligte sig til at betale afdrag og renter tilbage over en periode på flere år.

Konvertible obligationer

En anden mulighed er at udstede konvertible obligationer til private investorer. Konvertible obligationer er gældsbeviser, hvor investoren har mulighed for at konvertere deres obligationer til aktier eller andele i virksomheden på et senere tidspunkt.

Dette kan være en attraktiv investeringsform for både investoren og virksomheden. Det giver nemlig investoren mulighed for at drage fordel af potentialet for stigende aktieværdier i fremtiden. Og samtidig giver det også virksomheden mulighed for at tiltrække kapital, uden at virksomheden skal afgive ejerskab med det samme.

Hvis virksomheden klarer sig godt og aktieværdien stiger, kan långiverne konvertere deres obligationer til aktier og opnå et større afkast på deres investering. Hvis virksomheden derimod ikke klarer sig godt, har långiver stadig ret til at modtage tilbagebetalingen af deres obligationer.

Risici ved at tage private investorer ombord

En privat investor vil typisk have forventninger om at få et godt afkast på deres investering. Og det kan føre til en række udfordringer for virksomheden. Her er nogle af de største risici, som en virksomhed bør tage i betragtning:

 • Mistet kontrol: Når nogen investerer i en virksomhed, vil de ofte kræve en vis grad af kontrol eller indflydelse på virksomhedens beslutninger. Dette kan føre til en konflikt mellem investoren og virksomhedens ledelse og medarbejdere.

 • Finansielt pres: En ny partner vil forvente, at virksomheden opnår et godt afkast på deres investering. Hvis virksomheden ikke lever op til disse forventninger, kan investoren presse virksomheden til at tage risikable eller kortsigtede beslutninger for at øge afkastet.

 • Kulturelle forskelle: Vedkommende kan have en anden tilgang til virksomhedens kultur og værdier, hvilket kan føre til konflikter og spændinger i virksomheden.

 • Afhængighed: Hvis virksomheden bliver for afhængig af en enkelt investor, kan det føre til en sårbar position for virksomheden, hvis investoren trækker sig ud eller beslutter at investere i en anden virksomhed.

Disse risici kan imidlertid reduceres ved søge rådgivning samt gøre grundig due diligence på potentielle nye medejere og ved at have klare og tydelige aftaler på plads mellem parterne.

Sådan kan du tiltrække en privat investor til din virksomhed

Vi har gennemgået nogle praktiske eksempler på, hvordan man kan udarbejde en pitch-præsentation og være forberedt på at forklare sin virksomhed og dens potentiale til en investor. Vi har også diskuteret forskellige investeringsformer og vigtigheden af at forstå, hvordan en investering kan påvirke din virksomhed.

Endelig har vi berørt risiciene ved at rejse kapital.

At tiltrække kapital til din virksomhed kan være en stor udfordring, men hvis du følger de praktiske eksempler og overvejelser, der er diskuteret i denne artikel, vil du have større chance for at finde en passende investor, der kan hjælpe dig med at realisere din virksomheds potentiale og nå dine strategiske mål.

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 22. februar 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg