Ørkenvandringen er slut! Kenn har rejst halv million på Capino.dk

Kenn er partner i AlgoPlan technologies hvor de netop har landet en investering på 500.000 kr. via en annonce på Capino.dk. Jeg har taget en snak med Kenn om hvordan processen har været og hvad det kommer til at betyde for virksomheden at de har rejst fornyet kapital. Hvis du selv er i processen med at finde en investor, tror jeg der er meget at hente ved at lytte til en mand som Kenn.

Da jeg ringer til Kenn har jeg en forventning om at få en afmålt forretningsmand i røret. Det er da også en sand forretningsmand der tager telefonen, men måske ikke helt på den måde som jeg havde forventet. Jeg er overrasket over den åbenhed og selvindsigt jeg møder på den anden side af røret.

“Vi har altid været underfinansieret. Vi har ganske enkelt ikke været gode nok til at skaffe kapital historisk set. Det prøver vi at lave om på nu.” fortæller Kenn mig som noget af det første og fortsætter:

“På trods af vores underfinansiering har vi dog landet nogle af de største kunder indenfor branchen så noget må vi jo have gjort rigtigt. Jeg er bare ikke god til salg, så nu skal enmandshæren altså til at have noget assistance. Nu er vi kommet fra at kravle til at gå og nu skal vi op og løbe.”

AlgoPlan Technologies er en Softwarevirksomhed til transportbranchen som leverer alt hvad en transport distributør har behov for i forbindelse med planlægning af ruter og lignende. I deres kundeportefølje finder man verdens største medicinal distributør, Europas største medicinal distributør samt Skandinaviens største reservedels distributør.

Kenn leder samlet set efter 3 mio. kr. og har indtil videre lukket den første investering via Capino.dk

Enmandshæren trænger til en opgradering

Pengene skal gå til ansættelser indenfor salg og marketing. Med kun en enkelt dansk kunde er AlgoPlan Technologies primært i udlandet og det er også her at de søger mere salg og marketing aktivitet for at udvide deres kundebase. 

De søger i øvrigt også udenlandske investorer hvilket vi kommer til lidt senere, men i første omgang afsøger de markedet i Danmark.

Da jeg spørger Kenn hvorfor de har valgt at søge Kapital via Capino.dk svarer han:

“Når man bruger tilstrækkeligt lang tid på at sidde og søge efter investorer så støder man jo på jer og jeg syntes simpelthen at jeres koncept var så dejligt simpelt og nemt at forstå. Det er jo basalt set et datingsite for virksomheder og investorer. Det er lige præcis det man har brug for i vores situation. 

Samtidig så har corona krisen gjort at det der med at komme ud og holde møder har været lidt sværere end vi egentlig havde forventet og derfor har det været super med nogle online alternativer. Problemet med mange af de klassiske investornetværk er, at de er eventbaserede og det har jo været sat fuldstændigt i stå her under corona.”

Kenn slår mig som typen der ikke lader sig begrænse trods eksterne udfordringer såsom corona eller nu krigen i Ukraine. Han fortæller både om hvordan der under corona har været udfordringer for transportbranchen men ligeledes nu med de stigende oliepriser. Det virker dog til at Kenn ser det som en mulighed. 


“Vores primære business proposition er jo omkostningsreduktion. Det gælder brændstof men det gælder også alle mulige andre omkostninger, så alt andet lige burde motivationen for at bruge vores produkt ikke være blevet mindre. Nu skal vi bare have sat ordentligt skub i salg og marketing.”

Og til det skal Kenn bruge i alt 3 mio. kr. hvoraf han nu har skaffet de første 500.000 kr. via Capino.

“Vi har haft ørkenvandring længe nok. Nu har det været enmandshæren Kenn Hersted mod resten af verden længe nok, nu skal jeg have nogle flere folk på. 

Jeg har et team af udviklere i vietnam på 7-8 mennesker. Det som jeg er god til er, at forstå en forretningsprocess og så formulere det så en udvikler kan forstå det.

Jeg er økonom og kender til jura og regnskab og jeg taler 4 sprog så der er mange ting jeg kan, men jeg er ikke sælger. Jeg gør det, bevares, men jeg er ikke god til det og derfor skal jeg have noget hjælp til det. Det er et job jeg respekterer meget. De folk som virkelig er gode til salg, dem har jeg stor respekt for og dem skal jeg simpelthen have ind i virksomheden.“

For meget høflighed, for lidt risikovillighed

Vores snak bevægede sig nu hen i det Danske kapitalmarked og hvordan Kenn havde oplevet selve processen med at søge efter en investor i Danmark. Iværksætteren var direkte i sin kritik af det Danske marked, men efterspurgte sådan set også, selv at få mere direkte kritik fra de danske investorer:

“Vækstfonden og andre institutioner er jeg mildt sagt træt af. Hvis man kigger på hvem det er der får lån igennem dem så er det jo typisk store virksomheder som tager et eller andet hjørne af deres forretning og skærer det ud og så kan de søge om et vækstlån til det. 

Det er jo ikke de små iværksættere der kommer igennem nåleøjet. Når man får et nej fra de her institutioner, så er det på en måde som om man fornemmer, at de nærmest ikke har gidet at læse det man har sendt til dem. Det virker lidt som om man skal kende nogen for at komme igennem. 

Så vi leder efter nogle rigtige mennesker som gerne vil lave en god forretning men som også måske har et godt netværk og noget erfaring vi kan bruge til noget. For det er der sgu ikke nogen i vækstfonden der har. Jeg er ikke stødt på nogen i hvert fald. Det er det samme konsulent snak de siger allesammen.”

Kenn har derfor valgt at søge af andre veje, eksempelvis via Capino.dk:

“Capino er absolut det bedste vi har prøvet fordi det er så enkelt og I har forstået at det skal være et datingsite. Så det var meget mere enkelt end jeg havde regnet med.”

Gennem Capino har Kenn været i dialog med adskillige investorer og han havde generelt én frustration han stod tilbage med:

“Nogle gange har jeg været lidt frustreret over høfligheden blandt dem jeg har været i kontakt med. Man får mange høflige afslag – “Det er en super fin virksomhed I har her og en rigtig god præsentation, jeres team virker rigtig godt, det er virkelig spændende, men jeg skal ikke være med” – og så står man der og har absolut ingen anelse om hvorfor man ikke fik en investering. 

Jeg vil sgu hellere have noget reel kritik. Fortæl mig hvad jeg gør galt, fortæl mig hvor hullerne i min forretningsplan er, det kan jeg bruge til noget. De er selvfølgelig i deres gode ret til at svare hvad de vil og de gør det jo i bedste mening men nogle gange kan man altså godt blive lidt frustreret over, at man ikke føler man får klar besked.” forklarer iværksætteren på en venlig men bestemt måde.

Kenn har efter noget tid med søgning i Danmark valgt at kigge mod udlandet for at finde yderligere kapital og her havde han gjort sig nogle interessante opdagelser omkring forskellen mellem danske investorer og udenlandske.

“Jeg har lært at vi skal have en international forretningsplan og vi skal udenfor landets grænser og søge kapital.

Der er simpelthen for få i Danmark som vil være med på vores virksomhed. Af en eller anden årsag er interessen ikke så stor for vores produkt i Danmark. Forklaringerne fra investorerne bærer ikke præg af at det er produktet der er problemet. Det virker nærmest som om at risikovillighed er en helt anden ting i Danmark end andre steder. 

Det er jo synd, for det er jo nok medvirkende til at vi ikke har så mange store virksomheder i Danmark. Jeg tænker at det blandt andet har noget med skatten at gøre. Jo færre penge du får lov at beholde selv jo mere forsigtig bliver du også med hvad du vil investere de penge i. Det er ærgerligt. Det er også ærgerligt at de virksomheder som faktisk formår at bygge sig rigtig store i Danmark ofte flytter ud af landet. Lettere adgang til kapital tror jeg spiller en stor rolle i det.

Risikovillighed er bare noget andet i Danmark end det er i mange andre lande. Det virker til at risikovillighed hos investorer i Danmark handler om at man er villig til at risikere kun at få 10% i overskud i stedet for 30%. Sådan er det altså ikke i udlandet.” fortæller Kenn og han er ikke den første af vores kunder jeg hører det fra.

Store bryster er ikke nok

Jeg spørger nu software iværksætteren hvorfor han tror, at han alligevel er lykkedes med at få en investering i hus i Danmark når nu så mange andre fejler. Det er svært for ham at sætte fingeren på noget specifikt men efter lidt overvejelse peger Kenn alligevel på noget meget essentielt.

“Der er noget med kemi. Jeg tror at den investor vi fandt der var det simpelthen et spørgsmål om kemi. Jeg tror godt at han kunne lide at vi turde at lave noget nyt og tænke stort.

Det var tydeligvis en rigtig god forretningsmand som har gjort det rigtig godt og havde nogle millioner på kontoen han gerne ville investere.

Han følte at jeg var troværdig. Det handler om at skabe tillid og gensidig sympati. Det er dig selv der skal sælges og det skal man forstå.

Jeg vil ikke lægge mine penge hos nogle mennesker jeg ikke har tiltro til uanset hvor god forretningsplanen er. Hvad er det for nogle mennesker der skal forvalte mine penge? Det tror jeg spiller vanvittigt meget ind, så det handler også om at være dig selv og være ærlig og hvis der ikke er et match på det personlige niveau så er det nok det bedste at holde sig væk.

Det er lidt ligesom når man skal finde sig en kone ikk” udbryder iværksætteren “det er altså ikke nok at hun har store silikone bryster, der skal altså noget mere til hvis det virkelig skal blive til noget. Sådan er det også at finde en investor” griner Kenn og jeg kan kun give ham ret. Det er også vores erfaring. Kemien kommer først, derefter selve forretningen.

Hovedet op, benene ned

Det lykkedes jo trods alt at finde en investor hvor kemien var rigtig så jeg spørger Kenn til hvordan det føltes da det langt om længe lykkedes at få lukket en aftale og sat pen på papir.

“Det var ikke som sådan en fejring da vi landede aftalen. Vi var da glade, men vi er også nede på jorden og tager tingene en dag ad gangen. Havde han lagt alle 3 millioner så havde det måske været noget andet.

Man lærer som iværksætter at blive glad for de små ting. Man lærer at håndtere mange store udfordringer. Der er mange lussinger undervejs. Det sætter måske lidt en dæmper på hvor meget man lader sig rive med af en stemning når der sker noget godt.

Som iværksætter skal man kunne hive sig selv op med håret så at sige og det kræver at man tænker over hvordan man håndterer tingene.” forklarer iværksætteren og fortsætter derefter:

“Der er mange der har spurgt mig gennem årene hvorfor jeg laver det her i stedet for bare at få mig et job. Nogle gange spørger jeg også mig selv må jeg indrømme, men jeg har bare en skabertrang der skal udleves og så må man jo tage de lussinger der følger med.”

Det kan jeg selv nikke genkendende til og i det øjeblik føler jeg faktisk at Kenn og jeg “bonder” lidt over den tanke. At det med at være iværksætter ikke nødvendigvis er noget man har valgt, men mere noget man er nødt til, fordi man har en indre skabertrang. Det er en velsignelse og en forbandelse på én og samme tid. Det griner vi lidt af inden vi skal til at runde samtalen af og jeg spørger Kenn om han har nogle råd han gerne vil give videre til andre der skal ud og søge kapital.

Vær forberedt

Du drømmer ikke om hvor sjældent det er, at man ser en gennemarbejdet forretningsplan. Det er det jeg har fået at vide mange gange af investorer.” siger Kenn som det første og jeg er selvfølgelig med det samme interesseret i at vide hvordan man så laver en god forretningsplan: 

“Spørg nogen der ved det.” kommer svaret prompte.

“Lad være med at tro at du ved al ting selv, bare spørg nogen som har prøvet det mange gange før og som ved det. Der er en bog der hedder Swim with the sharks som er rigtig god. Der er et citat fra den bog som jeg aldrig glemmer og det er: Ask an old Grizzly. Det tænker jeg tit på når jeg er i tvivl om noget.

Og så skal man forberede sig. Man skal gøre tingene ordentligt. Hvis nogen har sat tid af til et møde med dig, så skal du ikke sidde og “winge den”, så skal du være godt forberedt så du ikke spilder de andres tid. Det andet virker utroværdigt og respektløst og det skal man bare lade være med. Så hellere melde afbud.”

Med de råd er vores samtale ved at være slut men til sidst spørger jeg Kenn om han ville anbefale andre at bruge Capino.dk og til det svarer han:

“Ja helt bestemt. Det er den korteste vej til en investor. Problemet med mange andre netværk er at du skal vente til de har et event hvor man kan mødes med investorer. På en online platform kan du komme i gang med det samme og tage skeen i egen hånd.”

Og her slutter min samtale med Kenn, hvis du er interesseret i at høre mere om Kenn og hans virksomhed så kan du finde dem på algoplanner.com eller du kan skrive direkte til Kenn på [email protected].

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 21. april 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg