5 ting du skal huske, når du optager et erhvervslån

Erhvervslånet kan være det der giver dig den ekstra kapital til at gøre din drøm til virkelighed – især hvis du læser denne artikels fem punkter :-)

Et erhvervslån er muligheden til dig, der ønsker enten at starte op selvstændigt, eller allerede har i gang med en virksomhed, men som mangler penge.

Hvad end det er opstart, udbyggelse af virksomheden, eller til køb af materialer, bil, fast ejendom og udstyr, så kræver optagelse af et erhvervslån som minimum, at du har et CVR-nummer – om dit firma er et enkeltmandsvirksomhed, ApS, A/S eller andet er underordnet. 

Herefter har banker og / eller realkreditinstitutter forskellige krav og betingelser, du skal leve op til for at de ønsker at låne dig kapital. Kravene og betingelserne er afhængige af den enkelte långiver, og det er derfor værd at tage fat i de flere om mulighederne eller anvende Capino, hvor vi hjælper dig med at sammenligne de bedste lån til din virksomheds situation.

Det er dog værd at være opmærksom på 5 ting, inden du vælger at optage et lån eller få tilknyttet en privat investor / långiver – vi har derfor lavet denne tjekliste som du kan gennemgå inden du går i gang med ansøgningsprocessen. Et erhvervslån er nemlig en stor omkostning for din virksomhed, men også for dig selv, hvis du vælger at hæfte personligt. 

1. Hvad er formålet med erhvervslånet?

Når du vælger at optage et erhvervslån, skal du have en klar forudsætning for, hvad disse penge skal gå til. Formålet med kapitalen, er nemlig også afgørende for, hvilken type lån, du skal vælge at gå med. Hvis du f.eks. skal investere i firmabiler eller bolig, er det klogt at vælge et erhvervslån med sikkerhed. Et erhvervslån med sikkerhed er billigere da banken vil kunne stille sikkerhed i værdien på enten det købte objekt eller dine i forvejen ejede fysiske aktiver –  eksempelvis biler eller ejendommene. 

Ved at optage et lån med sikkerhed, optager du også et meget ufleksibelt lån. Formålet og det lånte kapital hænger nemlig sammen, og det kræves af banken at kapitalen bliver anvendt på netop det de har godkendt det til. Det betyder dog også, at ved virksomhedslån med sikkerhed har banken rettighederne over det objekt du bruger lånet på (eller et andet ejet objekt). Hvis du misvedligeholder din gæld, ville de derfor i yderste tilfælde kunne sælge det objekt du har sat som sikkerhed. 

Et erhvervslån uden sikkerhed er derimod mere fleksibelt. Forstået på den måde, at du med den lånte kapital vil kunne bruge dem præcis som du ønsker. Dette er også hensigtsmæssigt, hvis der er flere formål med dit lån. Du er ikke begrænset af kun at måtte bruge pengene på én måde. Virksomhedslån uden sikkerhed er dog et dyrere alternativ end et med sikkerhed. 

2. Niveauet på firmaets økonomiske sikkerhed.

Ved ansøgning om optagelse af et lån til din virksomhed, vil der altid være krav om en kreditvurdering af både din private og virksomhedens økonomiske status. Når långivere har analyseret økonomien, vil de derefter kortlægge en pris på lånet, som er bestemt ud fra hvor stor en risiko de løber, ved at låne dig pengene. 

Mange nye iværksættere ønsker at realisere deres drøm i en enkeltmandsvirksomhed. Det er dog værd at vide, at hvis du vælger at optage et lån i denne virksomhedstype, at du så vil hæfte personligt. Hvis du har en etableret virksomhed, hvor du ønsker at optage et virksomhedslån, vil kreditvurderingen i højere grad tage udgangspunkt i virksomhedens økonomi. 

3. Er størrelsen på lånebeløbet realistisk?

Når du har lagt en plan for hvad dit ønskede lånebeløb skal bruges til, er det værd at sætte sig ordentligt ind i hvorvidt lånebeløbet er realistisk. Er der nok kapital til at indfri de drømme du har med lånet? Det er især en tanke der er værd at have i mente, hvis du vælger at optage et lån uden sikkerhed, hvor kapitalens anvendelse er fleksibelt. Du bør være forberedt på uforudsete omkostninger, så du ikke ender i en situation, hvor firmaet vil få problemer med at vedligeholde tilbagebetalingen af lånet.  

4. Er der et bedre lånetilbud på markedet?

Du kan vælge at gå til din egen bank, de vil helt sikkert have nogle muligheder til dig – det er dog ikke sikkert, at de lån de kan tilbyde er de mest attraktive. Derfor anbefaler vi stærkt at du undersøger alternativerne. 

Anvend online låneportaler som Capino til at sammenligne de forskellige erhvervslån på markedet. Det vil forbedre dine chancer i din jagt på at finde danmarks billigste erhvervslån – der samtidig lever op til dine behov. 

Vil selv gøre det hårde arbejde med at indhente og sammenligne lån? Så kan vi anbefale dig, at gøre brug af en låneberegner, som kan give dig et godt overblik. Beregning af erhvervslån, er værd at tage i brug, når du står i beslutningsfasen. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvem du vælger, og ligesom at tage et privatlån, skal man holde tungen lige i munden, så du ikke spilder unødvendigt kapital i virksomheden. 

5. Husk at læs det med småt.

Forskellige långivere har forskellige lånebetingelser, det kan derfor ikke fremhæves nok, hvor vigtigt det er at få læst det med småt. Hvis du har problemer med at gennemskue forskellene, de konkrete krav og den specifikke rentesats, så anbefaler vi at du tager fat i finansiel rådgiver, der har ekspertise inden for området. 

Løbetiden på lånet, vil typisk være bestemt ud fra formålet med lånet. Hvis du optager et lån til finansiering af en ny maskine til din virksomhed, vil dit lån typisk være betinget af den forventede levetid på maskinen. Hvis maskinen har en forventet levetid på 8 år, vil lånebeløbet have en løbetid på 8 år. Hvis du derimod investerer det lånte beløb i markedsføring eller ansættelse af en medarbejder, kan løbetiden være kortere – fordi der forventes at der ses resultater og øget indtjent indkomst tidligere. 

Det der virker som det bedste erhvervslån, kan hurtigt resultere i en lang sej kamp. Et lån kan føre til meget godt, og være en effektiv investering i virksomheden – men det kan desværre også ende dyrt, hvis du ikke er obs. på alle betingelser.

Alternativer til erhvervslån

Der findes heldigvis alternativer til et erhvervslån og der kan være flere grunde til, hvorfor et alternativ er mere fordelagtigt end et alment erhvervslån. 

Bonus info: Det kan virke attraktivt at optage et privatlån uden sikkerhed til opstart af virksomhed, du derefter kan sætte ind på din virksomhedskonto. Det er dog værd at gøre opmærksom på, at dette kan ende rodet og det vil påvirke din privatøkonomi – hvilket kan forudsætte problemer i kreditvurderingen, hvis du ønsker i fremtiden at optage et privatlån til private anliggende.

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 9. april 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg