Lån penge til enkeltmandsvirksomhed – her er dine muligheder…

Drømmer du om at få succes med din personlig ejet virksomhed, og mangler du kapital til at nå næste niveau? Skal du bruge kapital til at skabe et nyt produkt, eller er din computer gået i stykker, og mangler du penge til en ny? Så glæd dig over, at et lån kan være din redning…

Lån penge til enkeltmandsvirksomhed

Hvad er et lån til en enkeltmandsvirksomhed egentlig? 

Ejer du en enkeltmandsvirksomhed, og vil du gerne låne penge med dit CVR nummer? Så skal du være opmærksom på, at et lån til denne virksomhedstype stort set er det samme som, hvis du optog et privat lån. 

Årsagen til det er, at en ejer af denne virksomhedsform altid hæfter personligt med egen formue. Og derfor gør du klogt i at lave en meget realistisk plan for tilbagebetaling af lånet.

For at du ikke skal blive ramt på din private økonomi, skal du altså være sikker på, at lånets formål er en god investering. Det gælder, uanset om du ønsker at låne kapital til køb af virksomhed, virksomhedsopstart, lån til vækst eller akut reparation af en maskine. 

Hvornår er det en god ide at låne penge i en enkeltmandsvirksomhed? 

Har du brug for kapital til at vækste, skabe et nyt produkt eller at købe en ny livsvigtig genstand i din virksomhed, fordi den gamle er gået i stykker. Så kan det muligvis godt betale sig at optage et lån. 

Hvis du derimod mangler penge til at give dig selv en lønforhøjelse, er det oftest en dårlig ide at låne penge. Og årsagen til det er, at det typisk er her, at det er svært for mange at betale lånet tilbage igen. 

Der er flere måder, du kan låne penge på, og hvilke muligheder du har, som ejer til en enkeltmandsvirksomhed, kan du blive klogere på herunder…

Privat – må jeg selv eller min familie låne penge til min enkeltmandsvirksomhed? 

Ja, du må gerne låne penge til din virksomhed fra din egen private konto, eller fra en ven eller et familiemedlem. Fordelen ved det er, at du højst sandsynligt kan få lånet med lave renter eller helt slippe for at skulle betale dem. 

Ulempen er, at der nemt kan opstå konflikter mellem de to parter, som sjældent kun påvirker långiver og låntager men også deres fælles omgangskreds. Og derfor er det en rigtig god ide at oprette et lånedokument for at undgå misforståelser og uvenskaber. 

I lånedokumentet skal parterne meget detaljeret skrive ned, hvad der er aftalt. F.eks: 

  • Hvornår skal lånet være tilbagebetalt?
  • Skal der betales renter på lånet?
  • Kan lånet opsiges?
  • Ect.

Banken – kan jeg få et lån i banken til min enkeltmandsvirksomhed?

De fleste vender snuden mod banken, når de vil ansøge om et lån til deres virksomhed. Banken er nemlig et sted, hvor du kan være heldig at få nogle af de lavere rentesatser. 

Desværre er denne mulighed ikke altid realistisk for virksomheder, der er i opstartsfasen. De skal nemlig oftest vise mellem 1 og 3 hele regnskabsår med positive resultater, før banken er til at tale med. 

Og derfor går mange nyere virksomheder skuffet derfra med et afslag. Eller også har de fået besked på, at renterne er meget højere end forventet. Og det gælder faktisk uanset virksomhedstype. 

Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal du også være opmærksom på, at banken i høj grad vil kigge på din privatøkonomi og inkludere den i kreditvurderingen. Da du hæfter personligt, har din private økonomi nemlig en meget større rolle i vurderingen til et virksomhedslån. 

Får du afslag på et lån til din virksomhed, kan du evt. i stedet prøve at tale med din bank om muligheden for en kassekredit. En kassekredit til erhverv fungerer på samme måde som en kassekredit til din private konto. Du har mulighed for at gå i minus op til et vis beløb, og du betaler banken med renter, når du gør brug af det. 

Investor – kan jeg få en investor til at investere i min enkeltmandsvirksomhed?  

Nej, en investor kan ikke investere i en enkeltmandsvirksomhed. Men det skal du ikke tabe pusten af! Det er nemlig muligt for dig at omdanne din virksomhed til et selskab. Årsagen til, at du ikke kan gøre det i din enkeltmandsvirksomhed er, at du i den type virksomhedsform ikke kan sælge anparter eller aktier. 

Det er derfor en rigtig god ide at omdanne til et anpartsselskab ApS, hvis du gerne vil på udkig efter en investor. 

Du kan blive klogere her, hvad du skal være opmærksom på i din søgning efter den helt rigtige investor, eller du kan gå opdagelse i vores store kartotek over investorer, der lige nu leder efter spændende investeringscases. 

Fordelen ved at vælge en investor i stedet for et lån er, at mange investorer ikke kun investerer med penge men også kan tilføre en værdifuld viden og et stærkt netværk til din virksomhed. 

låneudbydere på nettet – Kan jeg få et lån online på nettet til min enkeltmandsvirksomhed?  

Ja, du kan godt finde en långiver på nettet. F.eks kan du her på Capino komme i kontakt med långivere.  

Vælger du en privat långiver, så anbefaler vi, at du er omhyggelig med din søgning og har helt styr på dit lånedokument. 

Desuden findes der også forskellige låneportaler på nettet, som låner kapital ud til denne virksomhedstype. Typisk har de ingen regler for, hvor længe du skal have haft din virksomhed. De kigger i stedet på din virksomheds pengestrøm og regner ud fra dette, om du kan tilbagebetale lånet. 

Også her er det især vigtigt, at du tænker på, hvad du skal bruge lånet til, da denne type lån godt kan godt blive en dyr omgang, hvis du ikke har styr på afdragsperioden, renter, gebyrer mv.  

Kan alle enkeltmandsvirksomheder finde en långiver eller en investor på Capino? 

Ja, det er muligt for stort set alle typer virksomheder og fra alle slags brancher at komme i kontakt med investorer og långivere på Capino. 

Så uanset om du ønsker at finde en investor eller låne penge som håndværker, IT-konsulent, grafisk designer, bogholder, fotograf, massører, tandlæge, advokat har du chancen for at finde den helt rigtig kandidat via os. De mange investorer og långivere, som anvender vores portal, stammer nemlig fra vidt forskellige brancher, og de har forskellige interesser og ønsker til deres investeringer. 

Opsamling 

Når du skal låne penge til dit firma, er der selvfølgelig altid en ansøgningsproces. Og den kan være forskellig afhængig af, hvilken type lån du går efter. Ansøgningsprocessen er oftest kortest ved ansøgning om en kassekredit, lån via venner og familie eller ved brug af en långiver/låneportal via nettet. 

Banklån og søgningen efter den helt rigtige investor tager oftest lidt længere tid, men det giver oftest også et bedre fundament ift., at du realistisk set kan betale lånet tilbage og selv få det ud af lånet, som du ønsker. 

Uanset hvilken type lån du er interesseret i, er det enormt vigtigt (især fordi du ejer en enkeltmandsvirksomhed), at du har styr på din plan for tilbagebetaling, og du har tænkt formålet med lånet godt igennem. Det skal gerne være sådan, at de penge du låner avler flere penge, så der i sidste ende både er penge til, at du kan betale din långiver tilbage inkl. renter og evt. gebyrer, og du selv har tjent penge på lånet. 

Og for, at der ikke skal opstå misforståelser og konflikter, så er det vigtigt, at du læser lånedokumentet meget grundigt igennem. Du bør læse alle betingelser, der er forbundet til lånet og ikke holde dig tilbage med spørgsmål.

Er der noget, som lyder for godt til at være sandt, så er det højst sandsynligt fordi, at det er det. Er du i tvivl, kan du evt. forhøre dig med en advokat for at blive sikker på, at lånedokumentet er gyldigt. 

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 4. januar 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg