Hvad koster et erhvervslån? Sådan regner du det ud.

Omkostningerne afhænger af hvor du optager lånet og hvilken lånetype du vælger at gå med. Bliv klogere på det rette valg i denne tekst.

Der er selvfølgelig omkostninger forbundet med at optage et erhvervslån. Det er ikke muligt, at låne penge gratis til erhverv – der vil typisk følge et opstartsgebyr, en månedlig rente og bindingsperiode med, som du skal forholde dig til – desværre.

Der findes både billige og dyre lån

  1. Mange hjemmesider tilbyder deres låne serviceses, hvor det blot tager få minutter at ansøge, og du har pengene er på din virksomheds konto indenfor få hverdage. Det fremstår som et alternativ til det klassiske forbrugslån vi kender fra privatøkonomien. Det lyder alt sammen godt! Men vær OBS og læs det med småt – især ift. bindingsperiode og renten. Ellers kan lånet gå hen og blive en dyr(ere) affære, end det behøver at være.
  2. En anden mulighed er at låne fra banken eller et realkreditinstitut, men også her er der stor forskel på omkostningerne. De enkelte banker / realkreditinstitutter henvender sig til forskellige kundegrupper, som har forskellige behov og kreditvurderinger. Faktorer som lånesum, privatøkonomi, alder på virksomhed og virksomheds indkomst spiller en stor rolle for prisen på dit lån. Risiko og omkostninger går typisk hånd i hånd. Hvis banken eller realkreditinstituttet løber en stor risiko ved at låne dig pengene, og de ikke kan vide sig sikre på, at de får det lånte beløb retur – så vil de også kræve en større sikkerhed, højere rente, personlig hæftelse og kortere løbetid. Ønsker du at få det allerbedste lånetilbud fra banken eller et realkreditinstitut? Så opret din ansøgning på Capino her, og lad os sammenligne lånetilbud for dig.
  3. En tredje mulighed er en privat långiver, der i din virksomhed i en periode fungerer som en investor, der låner din virksomhed penge, som du selvfølgelig skal betale tilbage til inkl. aftalte gebyrer og renter. Find private investorer på Capino lige her. Prisen på denne type lån kan være meget forskellig og låneaftalen ligeså, men det er en god mulighed hvis du evt. gerne vil have en dybere faglig sparring inkluderet.  

Vil du selv undersøge mulighederne for at finde det billigste erhvervslån til netop din virksomhed? Så er det nu at du skal spidse ører.


Sammenlign erhvervs lånetilbud

ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og denne procentsats viser altså det bedste billede af, hvor dyrt lånet er. ÅOP’en er derfor også et fantastisk værktøj til at analysere og sammenligne forskellige lån, for at finde frem til det billigste – med de bedste betingelser. 

Det er dog ikke et krav ved erhvervslån, at långiverne skal gøre opmærksom på ÅOP’en, du skal derfor nogle gange selv have regnemaskinen frem. 

Det er også vigtigt, at være obs på, at online lånegivere og fysiske bankrådgivere omtaler de månedlige omkostninger forskelligt. Det kan som kunde forvirre dig yderligere, og mere end højst nødvendigt. Vi anbefaler derfor at du gør brug af de mange låneberegnere der findes online, hvor du kan slå lånene op. De er fantastiske til at give dig et overblik over, hvilke långivere der er det rigtige match med din virksomhed. 

Et aspekt der også er værd at være opmærksom på er lånets fleksibilitet. Nogle låneudbydere har gebyrer på tidlig indfrielse af lånet. Både bankerne og de online långivere kan have meget forskellige krav og gebyrer, men især bankerne kan være ufleksible. Det er altså derfor værd at være opmærksom på. Hvis firmaet går ind i strygende succes, og ønsker at indfri lånet tidligere end planlagt, er det fordelagtigt at man allerede har tænkt i de baner ved optagelse af lånet. 

Lån versus investor

Der kan være mange årsager til, at man vælger at gå med en investor kontra erhvervslån og omvendt. Der er fordele og ulemper ved begge finansieringsmetoder, og vi vil liste nogle af dem op nedenfor.

Hvis du ønsker at vækste dit firma for lånte penge, og får udbetalt en stor mængde kapital inden for en relativ kort periode, uden at skulle gå af med procenter af din virksomhed, så bør du vælge at optage et erhvervslån. 

Det fulde ejerskab vil fortsat ligge hos dig, og afbetalingen på lånet vil typisk blive afregnet ud fra økonomi og budget i firmaet. Det kan dog være en langsommelig, tidskrævende og dyr proces, der kræver at du læser op og sætter dig ind i markedet. Hvis dit firma svigter, og går ind i økonomiske problemer, så kan det være en stor økonomisk byrde at betale af på et stort lån.

Hvis du derimod vælger at finde en investor du kan tage med på din rejse mod at få succes og vækst i virksomheden, så skal du være klar på at give afkald på noget af ejerskabet i virksomheden. 

Investoren ville købe en bestemt andel af din virksomhed, og derved have indflydelse i virksomheden, og hvordan du vælger at køre den. Med en investor får du også en person ind i din virksomhed, som har viden og kontakter, der kan bidrage effektivt til din virksomhed. Der vil også opstå en personlig relation, som kan afføde højere tålmodighed og forståelse ved betaling. Denne personlige håndtering vil du ikke opleve hos en bank. 

Det kan dog stadig være svært, at afgive et stykke af den virksomhed man har bygget op – så det er også et personligt valg, når man vælger at tage en investor med på banen, som vil påvirke strategi og ledelse i virksomheden. Hvis det er for intimiderende, vil et erhvervslån være mere attraktivt. 

At sammenligne, analysere og vælge lån / investor  kan være en besværlig process, og det kan være svært at gennemskue alle aspekter af markedet. Vi anbefaler hos Capino, at du får læst op på alle lånebetingelser, gør brug af låneberegnere – og hvis du er meget i tvivl, vil vi også anbefale at gå i dialog med en finansiel rådgiver. 

Denne rådgiver har ekspertise på området, og vil deraf kunne give dig mere ro i maven. Det er en stor beslutning at optage et erhvervslån. Både hvis det er til opstart for accelerere væksten eller for at styrke driften i et veletableret firma, kan det ende dyrt og langsommeligt, hvis det rigtige lån ikke vælges. 

Hvilket erhvervslån der passer til dig, kommer helt an på dine behov, din virksomhedssituation og hvor stor risiko långiveren ville løbe, ved at låne penge til dig. Det er altså også disse faktorer der afgør, hvad prisen ender med at blive på dit virksomhedslån. Undersøg alle muligheder, alternativer, læs det med småt og forhør dig med professionelle. 

Kun på denne måde kan du sikre dig, at du får danmarks billigste erhvervslån – til dine behov. 

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 9. april 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg