Sikr dig en fair rente på dit erhvervslån

Er du erhvervsdrivende og drømmer om at realisere nogle drømme i din virksomhed, men ikke har midlerne til det? Så kan et lån være lykken, hvis du vel og mærke får det med en fair rente.

At mangle kapital og være økonomisk presset er en situation mange firmaer på et tidspunkt kommer til at stå i. Hvad end det er ved opstart eller i en veletableret virksomhed, så kan et virksomhedslån være muligheden for at sikre firmaets fortsatte udvikling. 

Det gælder uanset om det inkluderere udbygning af lager, udvikling af et nyt produkt, indtagelse af et nyt marked eller lignende. 

Der er mange slags lånemuligheder, og hvad der netop passer til dine behov, kan du læse mere om her. Et virksomhedslån kan ligesom et privatlån skræddersyes til akkurat dit firmas behov. 

 Bonusinfo: Et erhvervslån kan kun optages af erhvervsdrivende med CVR-nummer. At optage et lån er dog en længere proces, og den kan blive omkostningsfuld, hvis du ikke får læst ordentligt op på de enkelte lån, og sammenligner dem med andre alternativer på markedet.

Mange virksomheder vælger at gå med et erhvervslån i banken. Et erhvervslån kan være strikket forskelligt sammen alt efter om lånetilbuddet bliver givet af Jyske Bank, Nordea, Sydbank eller lignende. Noget af det vigtigste at være obs på når du skal vælge dit endelige lån, er renten på erhvervslånet.

Omkostninger ved lånet

Et erhvervslån kan hurtigt gå hen, og blive en dyr omgang. Det er derfor vigtigt, at du er obs. på alle omkostninger ved optagelse af lånet. 

Når du optager et erhvervslån, betaler du typisk dit lån af i renter. Lav rente er for de fleste mere favorabelt end høj rente, da lånet dermed typisk er billigere end ved høj rente. 

Bonusinfo: Rentesatsen afhænger af den enkelte bank, det lånte beløbs størrelse, kreditvurderingen og løbetiden på lånet. 

Står du som iværksætter, og har aldrig optaget et virksomhedslån før, er der flere termer vi anbefaler at du gør dig bekendt med – læs denne artikel – så gør du dit, for at undgå at blive snydt, og sikre dig at få det bedste erhvervslån i Danmark, som matcher dine behov.

Rentesats

Et af faktorerne på attraktiviteten i lånet er rentesatsen og rentetypen. Der findes adskillige typer renter:

  • Nominel årlig rente – angiver renten du skal betale for lånet inkl. renters rente
  • Debitorrenten – årlig rente inkl. renters rente – varierer efter hyppigheden på rentetilskrivninger
    • Jo oftere der rentetilskrives – des højere er det endelige rentebeløb
  • Effektiv rente
  • mv…


ÅOP

Det er dog ikke kun værd at sammenligne renten på de forskellige lån, du skal også være opmærksom på gebyrer, opstart- og administrationsomkostninger som kan hæve prisen på lånet betydeligt.

Bonusinfo: ÅOP er forkortelsen af Årlige Omkostninger i Procent, og giver dig det fulde overblik over den årlige pris på lånet. 

Den totale omkostning skal afregnes inden optagelsen af lånet, så du er opmærksom på alle udgifter ved de enkelte lån – ÅOP vil gøre det nemmere for dig at sammenligne erhvervslånene præcist, og dermed få valgt det billigste lån. Långiveren har pligt til at kortlægge alle potentielle udgifter og betingelser til lånet, og med ÅOP’en kan du sikre dig fuldstændig gennemsigtighed.

Løbetiden er afgørende for den endelig pris på lånet. Vi anbefaler at du så vidt muligt, forsøger at optage et lån med den korteste løbetid ift. til dine tilbagebetalingsmuligheder. Længden på løbetiden og den endelig pris på lånet går hånd i hånd. Der kan være betydelige besparelser på den endelige pris på virksomhedslånet, hvis lånet optages med kortere løbetid.

Fast eller variabel rente

Der findes forskellige typer virksomhedslån – de har hver især deres egne fordele og ulemper. Overordnet er der 2 muligheder – banklån og realkreditlån. Et realkreditlån kræver at din virksomhed har en bygning, der kan stilles sikkerhed i.

Hvorvidt om du ønsker et lån med fast eller variabel rente, er det værd at tage dine økonomiske muligheder, og din evne til at have is i maven op til overvejelse, når valget skal tages. 

Et lån med fast rente vil give dig den højest mulige sikkerhed, hvor variabel rente både kan give store besparelser og dyre tab.

Obligationslån (fastforrentet realkreditlån)

Et af de mest populære lånetyper er et obligationslån. Det er attraktivt for mange da det har en fast lav rente og løbetiden er lang – hvilket deraf giver en lav månedlig ydelse. En lav månedlig ydelse kan gøre det mere håndgribeligt, at betale lånet tilbage for virksomheder som har begrænsede midler. Det vil også sikre dig et gennemgående overblik, da den månedlige ydelse vil være fastlagt fra start til slut. Der vil ikke være nogen ubehagelige overraskelser, og det kan være nemmere at planlægge budget. 

Prisen på et obligationslån følger kursen – prisen vil derfor være i konstant udvikling, og vi anbefaler at du vælger at optage lånet, når det er så tæt på kurs 100 som muligt. Det vil så vidt muligt give dig den mindste mulighed for tab – og hvis kursen rammer over 100, vil du få kursgevinst – og altså få udbetalt penge af det lånte beløb.

Realkreditlån med variabel rente

Denne type lån er til de risikovillige, da rentesikkerheden ikke er tilnærmelsesvis så stabil, som ved et obligationslån. Realkreditlånet med den variable rente kan dog være attraktiv, da den er garanteret en lavere ydelse ved lånets optagelse. Markedsrenten afgører derefter den månedlige ydelse, og markedsrenten kan altså både risikere at stige og falde i lånets løbetid. Det kan enten ende meget dyrt, give dig en stor besparelse – eller koste nogenlunde det samme som et fastforrentet lån. Det er dog muligt med denne type lån, at sætte et renteloft. Alt efter hvad du sætter markedsrenteloftet på, vil procentsatsen ikke blive oversteget – det vil sikre dig kontrol i processen, så du undgår problemer med at vedligeholde lånet. 

Banklån

Et erhvervslån optaget i banken er det dyreste alternativ. Det er også mere tidskrævende, og du vil ikke kunne få udbetalt dit erhvervslån med det samme. Renten på et banklån er  væsentligt højere, det vil være fast og løbetiden kan være meget lang. Hvis du i virksomheden ønsker at optage et virksomhedslån i banken, anbefaler vi at man genovervejer hvad formålet med lånet er. Det er oftest kun værd at tage et erhvervslån i banken, hvis det fordi beløbet er stort, og der skal foretages betydelige investeringer i udstyr og udvikling.

Renteswap

Renteswap er et forholdsvist ukendt term for mange almene mennesker. Det kan dog især være interessant for dig, der overvejer at optage et erhvervslån med variabel rente – men frygter for markedsrentens udvikling, og din sikkerhed i processen. Renteswap gør det nemlig muligt, at 2 parter kan indgå i en aftale, hvor de bytter deres rentebetalinger for en hvis tid i en fastbesluttet valuta. Du vil derved kunne ombytte jeres virksomheds variable rente til en fast rente, for en bestemt periode. Renteswappen vil ikke påvirke balance, lån eller investeringer.

Lad Capino finde det bedste lån til din virksomhed 

Virker det uoverskueligt, at skulle indhente og sammenligne lån? Så lad Capino hjælpe. Du kan oprette en ansøgning lige her, så indhenter og sammenligner vi de bedste lån for dig. 

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 9. april 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg