Det bedste lån til din virksomhed – se mulighederne her

Der er dog mange typer erhvervslån på markedet – i denne artikel bliver du klogere på mulighederne.

Et erhvervslån er et lån der kan optages af virksomheder, der skal foretage nødvendige eller ønskede investeringer i firmaet – men ikke har kapital til, at gøre det.

Der kan være mange formål for lånet, både større og mindre beløb lånes ofte ud til både spirende iværksættere og etablerede virksomheder. Måske er der behov for ejendomsfinansiering, billån, markedsføringskampagne eller en ekstern konsulent.

Skræddersyet til dine behov 

Du kan få skræddersyet erhvervslån akkurat til din virksomheds behov, og det er værd at gennemsøge markedet grundigt, forholde sig kritisk, anvende låneberegnere eller få Capino til at sammenligne de mest fordelagtige lån for dig, så du finder den bedste investor, realkredit eller bank til netop dit erhvervslån. De største faktorer til, at afgøre netop hvilken långiver der er den rigtige for dig, bestemmes ud fra markante faktorer som privatøkonomi, firmaets økonomi og den nuværende situation virksomheden står i. 

Som udgangspunkt vil alle långivere kræve følgende oplysninger, inden ansøgningsprocessen påbegyndes:

 • Summen på løbebeløbet
 • CVR-nummeret på virksomheden
 • Virksomhedens primære kontaktperson
 • Kontaktoplysninger – telefonnummer og email
 • Bankoplysinger

Det er også ens for alle type virksomheder, hvilke krav långiveren har til låntageren. Især banken har betydelige krav til din virksomhed, for at de tør løbe risikoen og låne dig beløbet. De har typisk også en længerevarende låneproces, hvor du kan finde alternativer online med en kortere udbetalings- og ansøgningstid. Dette er dog nogle informationer, der kan være værd at have styr på:

 • Dansk CVR-nummer
 • Godkendt kreditvurdering
 • Alder på virksomheden
 • Så vidt muligt – ikke registreret privat som dårlig betaler
 • Omsætning i virksomheden
 • Personlig hæftelse

Bonusinfo: Banker er lovmæssigt ikke forpligtet til offentligt at skilte med priserne på deres erhvervslån. 

Der findes også mange forskellige typer lån, renter og andre omkostninger som kan ende med at ændre prisen på et tilsyneladende attraktivt lån betydeligt. Undersøg markedet grundigt, eller tag fat i en finansiel rådgiver med ekspertise inden for området, så dit lån ikke går hen og bliver unødvendigt pengespild. 

Lån til en opstartsvirksomhed 

Den mest almindelige type virksomhed for nystartede er en enkeltmandsvirksomhed. Grunden til at netop denne type virksomhed er så attraktiv er, at det ikke kræver et registreringsgebyr, og anvendes derfor ofte af mange nyudklækket iværksættere. 

Hvis du ejer et enkeltmandsfirma er du typisk én person, og du hæfter personligt. Det at hæfte personligt, er en betydelig faktor at være opmærksom på, og det gør sig især gældende når der skal optages et erhvervslån. Som enkeltmandsvirksomhed bliver din privatøkonomi nemlig i højere grad inkluderet i kreditvurderingen og som ny selvstændig (uanset virksomhedstype), så kan det være sværere at få et lån via banken eller fra et realkreditinstitut og / eller renterne kan være højere, da långivers risici kan vurderes til at være større.

Lykkes det ikke i banken –  så er det heldigvis muligt, at finde private långivere og private investorer her på Capino, som ønsker at investere eller låne virksomheden penge på trods af dens (måske) kortere levetid. Det er altså bestemt muligt at låne til opstart af virksomhed / inkl. lån til enkeltmandsvirksomhed. 

Det vil faktisk for alle virksomheder (uanset størrelse) være attraktivt at undersøge mulige private långivere eller investorer, da det kan være en mere attraktiv løsning for mange. Den enkelte investor / privat långiver vil have nogen krav til dig, men forløbet vil være anderledes end ved optagelse af et klassisk realkredit- eller banklån til erhverv.

Bonus info: Hvis du driver en enkeltmandsvirksomhed, må du ikke stå i RKI eller Debitor Registret. Du kan dog godt låne penge trods RKI med en privat investor. 

Lån til en veletableret virksomhed 

Når du skal optage lån til egen virksomhed som er veletableret (måske et ApS eller A/S), så kan et banklån eller et realkreditinstitutlån være nemmere at opnå. Hertil vil privatøkonomi og firmaets økonomi være mere adskilt ved kreditvurdering. 

Hvorvidt om lånet skal stilles med eller uden sikkerhed, kommer an på formålet med lånet. 

Hvis der sker noget, så virksomheden må lukke ned før lånet er fuldt afdraget, vil det påvirke dig personligt efterfølgende, hvis du har optaget lånet uden sikkerhed. Långiverne kræver nemlig at du (og evt. din partner) hæfter personligt for lån uden sikkerhed. Det giver jo egentlig fin mening – banken løber en stor risiko ved at låne større pengebeløb til virksomheden. Hvis firmaet lukker ned og der hverken var tegnet personlig hæftelse eller stillet sikkerhed – så ville banken miste alle pengene.

Lånet med sikkerhed har derimod ikke personlig hæftelse i samme grad som lån uden sikkerhed, da banken eller realkreditinstituttet her stiller fysiske aktiver i virksomheden ‘’som sikkerhed’’ ved manglede betaling eller nedlukning af virksomheden. 

Bliv klogere på forskellen på lån med og uden sikkerhed lige her. 

En privat långiver er selvfølgelig også en mulighed for dig der ejer en veletableret virksomhed, og oftest er det faktisk nemmere at opnå, da risikoen ofte er mindre for den private långiver / investor. Det gælder uanset om du søger et privat lån til ApS og A/S eller en enkeltmandsvirksomhed.

Opsamling 

Fælles for låntyperne er, at de forskellige lån kan være nyttige for alle 3 slags virksomhedstyper. Det kommer an på formålet med lånesummen. Hvis du ønsker at optage et lån til et objekt med lang levetid –  såsom, at optage et erhvervslån til fast ejendom – ligger det typiske valg for mange virksomheder på et realkreditlån. Hvis beløbet derimod er mindre, og med en kortere løbetid, kan det fleksible banklån eller en privat investor være det mest attraktive.

Ansøgningsprocessen ved optagelse af virksomhedslån kan være lang. Der er dog også et alternativ, til de klassiske lån, som ikke er en investor. Du kan nemlig aftale med banken, at få kassekredit på din virksomhedskonto. 

Kassekredit Erhverv: Det fungerer på samme måde, som på en privatkonto og med en solid forklaring til bankrådgiveren, kan kassekredit være et hurtigt “erhvervslån” – ihvertfald hurtigere. Det er typisk mere ligetil, og især hvis der på forhånd er indkomst i virksomheden ved lånets optagelse.

Det er muligt for stort set alle typer virksomheder fra alle slags brancher at optage et erhvervslån. Hvorvidt om du ønsker at låne penge som håndværker, IT-konsulent, grafisk designer, bogholder, fotograf, massører, tandlæge, advokat eller andet – så er der et erhvervslån til dig. 

Forhør dig i dit netværk, anvendt Capino eller kontakt långiverne direkte – og sørg for at få læst op på alle betingelser forbundet på lånet. Det kan godt være der er en långiver, der kan sælge dig dig et lån der næsten lyder for godt til at være sandt – men så er det, det typisk også. Læs det med småt, og vær især opmærksom på bindingsperiode på lånet, renten, årlige omkostninger i procent og hæftelse. På den måde undgår du pengespild, og investeringen bliver en realisering af drømme – ikke mareridt. 

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 9. april 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg