Forskellen på erhvervslån – med og uden sikkerhed

Som virksomhedsejer har du sikkert oplevet at likviditeten kan svinge, og at du i perioder har behov for ekstra kapital til at investere i ønskede opgraderinger, der støtte op om driften i din virksomhed.

En måde at få kapital på, kan ske ved at optage et virksomhedslån, som er meget populært og bliver optaget af både mindre og større virksomheder hver eneste dag. 

Bonusinfo: Et erhvervslån og et virksomhedslån er det samme. Et virksomhedslån kan ikke optages af en privatperson med CPR-nummer, men kan kun optages af virksomheder med dansk CVR-nummer, hvor lånet anvendes til erhvervsformål. Nægter långiverne at låne din virksomhed penge? Så glæd dig over, at det muligt, at optage et privatlån med dit CPR-nummer uden sikkerhed, og derefter skyde pengene ind på virksomhedskontoen. 


Forskellen på erhvervslån med og uden sikkerhed 

Det kan være relevant at optage et lån med sikkerhed, hvis du f.eks. står og skal investere i nye maskiner eller en firmabil til virksomheden. Her vil långiveren stille sikkerhed i det købte objekt, og lånesummen ville kun kunne blive brugt til netop det formål, som er aftalt med banken eller realkreditinstituttet. 

Et lån uden sikkerhed derimod, giver mere økonomisk råderum til virksomheden. Du vil kunne låne beløber som 2000, 100000, 300000, 4000000, 600000, 750000 og endda mere uden sikkerhed – alt efter den enkelte långivers muligheder og krav til dig som låntager. Ved at optage et lån uden sikkerhed, vil du altså kunne bruge pengene som du ønsker, uden at gå på kompromis og uden at skulle optage talrige lån til forskellige formål. 

Et virksomhedslån uden sikkerhed er dermed især attraktivt, hvis din firma står i opstartsperioden, ved indfrielse af gæld eller som investering i nye projekter og udbyggelse af firmaets produkter. Et erhvervslån uden sikkerhed gør det nemlig muligt, at låne et større beløb og bruge dem på adskillige formål – deraf kan dine projekter også følge hinanden, i stedet for at du skal afslutte ét projekt, inden du starter et nyt op.  


Hvad kræver et lån uden sikkerhed helt præcist? 

Nutidens erhvervs lån uden sikkerhed, kan sammenlignes med en privatpersons billån uden sikkerhed – princippet er det samme. 

I stedet for at långiver kan tage pant i et objekt, så kræves et lån uden sikkerhed oftest personlig hæftelse. Långiveren opsætter dette krav om hæftning, så de har et sikkerhedsnet, hvis firmaet skulle gå konkurs, eller hvis firmaets afdrag svigter. På den måde sikrer de sig, at lånebeløbet bliver tilbagebetalt med de aftalte renter, hvad end der skulle ske i virksomheden.

Det betyder at du og/eller din partner ved optagelse af et lån uden sikkerhed bliver selvskyldnerkautionister – og altså ville skulle skylde lånebeløbet gennem privatøkonomien fra den dag din virksomhed misligholder afdragsordningen. 

Bemærk! Dette gælder underordnet din virksomhedstype. Du vil hæfte personligt på samme måde, som var dit firma registreret som et ApS, A/S eller enkeltmandsvirksomhed. Det betyder også, at selvom du optager et lån i din virksomhed uden sikkerhed, vil din privat økonomiske situation i høj grad være lige så vigtig som virksomhedens økonomiske situation. 

Det gælder især i tilfælde af små iværksættervirksomheder, der ved opstart låner penge, for at accelerere væksten. Her har banken eller realkreditinstituttet meget lidt data, at kreditvurdere ud fra på grund af virksomhedens korte levetid. Hvis du personligt kreditvurdere højt – altså hvor långiveren vurdere din mulighed og vilje til at betale det lånte beløb tilbage – vil banken / realkreditinstituttet altså i højere grad, synes du attraktiv at låne penge til, og en virksomhed der er værd, at løbe en risiko for.


Det er blevet meget nemmere at låne penge uden sikkerhed

Før i tiden var det meget besværligt, at få et lån til virksomheder. Økonomien var presset, og bankerne turde ikke løbe den risiko det indebar, når der blev udstedt erhvervslån til små og mellemstore virksomheder. 

I dag er situationen en noget anden, og mange virksomheder tager på et tidspunkt i deres levetid, et lån for at stimulere firmaets udvikling. Årsagen er, at der sidenhen er kommet alternativer til de gængse banklån. Du kan nu nemlig også låne penge online til din virksomhed, og det gør det nemmere for virksomheder at låne nemt uden sikkerhed. 

Lad Capino finde den bedste långiver 

Når du ansøger du om et lån her på Capino, vil forskellige låneudbydere komme med deres tilbud, på det bedste lån, som de kan give dig. På den måde sikre du dig i højere grad at få det mest fordelagtige lån i forhold din virksomheds situation og du slipper for besværet der ligger i at indhente og sammenligne forskellige lån.

Ansøg om et lån uden sikkerhed her på Capino.dk 

Hold styr på virksomhedens fakta og få et lån uden sikkerhed

Inden du går i dialog med långivere, er det vigtigt du har styr på dine fakta om virksomheden. Forestil din egen personlige deltagelse i TV-programmet Løvens Hule. Før banken eller en anden långiver er villig til at smide penge efter dit projekt, skal du overbevise dem om, at projektet vil få succes, og deraf kunne betale lånesummen rettidigt retur. 

Hav styr på økonomiske nøgletal og informationer såsom:

 • Gennemarbejdet forretningsplan
 • Gennemarbejdet forretningsmodel
 • Forbered dig på den personlige hæftelse
 • Forbered dig også på afslag – hav en plan B klar

Lad dig ikke slå ud, hvis långiveren afviser dig, ved første dialog. Der findes alternativer til finansiering til virksomheder – erhvervslån med og uden sikkerhed er dermed ikke den eneste løsning.

Det er eksempelvis også muligt at finde en privat investor, hvis du er villig til at afgive ejerskab -> du kan finde en privat investor her på Capino. Der er også mulighed for at bruge egen opsparing, eller låne penge af nære relationer.

Læs nærmere om alternativerne i denne artikel.

Tilbuddene er naturligvis bindende – og de giver dig et godt udgangspunkt, for fremtidig dialog med din bank ved banklån. Banklån er en længere proces, hvorimod online långivere sørger for du kan låne penge (næsten) med det samme – typisk står pengene på kontoen indenfor 48 timer.

Det er endnu ikke muligt at låne penge uden godkendelse, men flere af långiverne har fjernet oprettelsesgebyret. Disse nye spillere på markedet, er meget interessante at kigge nærmere på, og de og deres tilbud burde inddrages i din låneproces. 

Brug udstyret med låneberegnere, som gør det nemmere for dig, at gennemskue ÅOP – årlige omkostninger i procent – så du ikke bruger unødige penge på lånet.

En låneberegner er forbrugerens værktøj til, at sikre sig øget gennemsigtighed og overblik over alle de enkelte låns omkostninger. En låneberegner fungerer også, som et effektivt til at sammenligne det enkelte lån med hinanden. Du går blot ind og skriver 

 • Ønsket lånebeløb,
 • Formålet med lånet,
 • Løbetid på lånet
 • Evt. alder på virksomhed
 • CVR og firmanavn
 • Kontaktpersonen
 • Kontaktoplysninger – tlf. nr. og email

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 9. april 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg