De vil ændre verden, skal du være med?

Black Capital Ventures er en ung kapitalfond som er på en mission: At gøre verden til et bedre sted.

Det unge founder team består af Stefan K. Johansen og Malthe Reipurth. Stefan har en fortid som konsulent hos Deloitte og Malthe en fortid som software udvikler. Nu har de slået sig sammen for at bruge deres kompetencer og kapital til, at hjælpe de danske startups som har en mission der stemmer overens med deres egen.

Vi har taget en snak med Stefan om deres rejse, mission og fremtidsplaner.

“Vi startede tilbage i 2018 med en ambition om at komme lidt nærmere det udførende led i organisation, hvor jeg selv kom fra konsulentbranchen og ofte bevægede mig i de højere strategiske lag i organisationen. Personligt har jeg altid haft en ambition om at arbejde med startups og er af natur relativt direkte, så jeg foretrækker at kalde en spade for en spade – noget som ikke altid er velanset i større organisationer. Derfor var det naturligt for mig at hoppe ud i nye udfordringer med relation til startup miljøerne.”

At kaste sig ud i at investere i startups er noget nær det mest risikable man kan foretage sig. Derfor er der som regel også en anden drivkraft bag end blot et ønske om at forrente sine penge. Det er også tilfældet med Black Capital Ventures og det virker til, at de har fået placeret sig godt med deres fokus på en bedre fremtid.

“Da vi startede, brugte vi en del tid på at få defineret vores rammer, værdier og missioner og det har bestemt taget tid når man er en lille virksomhed, som forsøger at få fodfæste i en verden der er præget af at gøre tingene på én bestemt måde. Vi har dog forsøgt at skille os ud ved at have en overordnet vision om at ændre det samfund vi bor i, så vores investeringsfilosofi er præget af idéer der har et impact. Vi håber på at kunne hjælpe en masse dygtige founders og iværksættere med at få realiseret deres drømme uagtet hvor store deres drømme er – og vi synes selv at vi er godt på vej.”

Deres mission forpligter og det har indflydelse på hvilke brancher kapitalfonden involverer sig i.

“I forlængelse af vores vision fokuserer vi primært på virksomheder der har et positivt impact på samfundet vi bor i – og så begrænser vi os normalvis til Skandinavien. Det vil også sige at en stor del af vores investeringer ligger i healthtech/medtech området. Vi forsøger dog også at komme ind på cleantech spacet, men ofte ser vi at kapitalkravene i dette space er over vores smertegrænse.”

Vi vil selv være med til at skubbe

Founder teamet i Black Capital Ventures er dog ikke interesseret i blot at placere deres kapital i selskaber som skubber til den positive udvikling i vores samfund, de vil også selv være med til at skubbe og derfor er de meget aktive i de selskaber de investerer i.

“Vi, i partnerkredsen, er en kombination af det kommercielle og det tekniske. Vores ene partner er ‘nørd’ indtil benet, mens vi har en ny partner på vej ind, som er utroligt dygtig på det kommercielle, selv er jeg lidt en blanding. Vi forsøger at være et utraditionelt venture hus, der nok mere læner sig over mod et venture studie, da vi har en række tekniske ansatte, som alle har mere eller mindre erfaring med startup verdenen, så overordnet forsøger vi at dække en stor del af de områder de fleste startups står og kæmper med; hvordan bygger man det og hvordan begynder man at tjene penge.”

Og selvom de er en ung virksomhed, så har de allerede formået at etablere sig godt og grundigt på markedet

”Selvom vi kun har fire år på bagen, så har vi allerede opbygget en spændende portefølje af lovende tech virksomheder inden for sundhedsindustrien. Vores investering er pt. udelukkende aktive investeringer. Vores filosofi er, at vi har hånden på kogepladen og sidder på førersædet sammen med founders, når vi går ind i projekter. Så vi har ingen passive investeringer.”

Hvem investerer Black Capital Ventures i?

Når man er aktiv i de selskaber man investerer, bliver man næsten også nødt til at stille større krav til, hvad det er for selskaber og ikke mindst mennesker man investerer i. Det har Stefan og Malthe også:

“Man skal vide hvad man snakker om. Vi prioriterer i 9/10 tilfælde folk som har oplevet problemer på egen krop og sjældent den stereotype CBS-profil som ret ud af studiet vil være Founder og forsøger at lave Facebook 2.0 – ikke at sige at det ikke kan lade sig gøre, chancerne er blot betydeligt lavere end hos folk som har været ude og oplevet udfordringer og har indsigten i industrien. Men derudover har vi ingen større præferencer, vi samarbejder med atleter, sygeplejersker og professorer. De skal bare brænde for deres idé og være klar til at sparke døre ind.

Dog er vi relativt picky overfor alt hvad der har med fysiske produkter at gøre, da vi ved at dette stiller krav til supply chains og højere kapitalinvestering. Derudover, så er det også vigtigt at fremhæve, at vi er gode til det tekniske, så en stor del af det som falder udenfor det space er ganske enkelt ikke noget vi normalt interesserer os for.

Vi er en relativt ung ejerkreds på ca. 30 år, så derfor er det vigtigt for os at vores investeringer også afspejler at vi stadig har mange år tilbage i denne verden. Derfor er vores prioritet at forsøge at tale direkte ind i de samfundsmæssige områder, hvor vi oplever at der er brug for vores viden og ekspertise. Dette betyder også at en stor del af vores nuværende aktiviteter falder inden for sundhedssektoren, hvor vi mener der er et kæmpe potentiale for at skabe en reel ændring der kan bidrage positivt – som startup er man dog ofte plaget af få ressourcer og manglende tid, så vi plejer at kalde os selv for ‘gaffatapen’ i projektet, vi fikser hullerne hvor de end måtte være.”

Vil gerne tale direkte med founders

Hvorfor opretter en kapitalfond som Black Capital Ventures sig på Capino og hvad får de ud af at være på en platform som vores. Det er selvfølgelig interessant for os at vide, men sandsynligvis også for dig som overvejer enten at søge kapital eller oprette dig som investor på Capino.dk

“Vi oprettede os i tidernes morgen på Capino for at komme tættere på founders og for at finde de helt rigtige ideer så tidligt som muligt. Én af de personer vi kom i dialog med gennem Capino er netop nu ude at rejse en mindre runde, så det har helt klart været det hele værd.

Generelt sætter vi stor pris på Capino som kommunikationsplatform. Det giver os mulighed for at komme tættere på miljøet og aktivt indgå i dialoger med founders og startups, så overordnet en positiv oplevelse hele vejen igennem. Det har givet os en mere direkte kommunikation og især muligheden for at kunne svare 1:1 med startups der falder inden for vores kriterier. Som investor bør man være til stede de fleste steder for at bidrage aktivt til startup miljøet og her er Capino især et af de steder jeg ville sætte højt på listen.”

Og med de ord afslutter vi vores samtale med Stefan. Det har været interessant at snakke med den unge iværksætter og investor og vi håber meget at han og hans team får held med at hjælpe en masse startups med at gøre verden til et bedre sted for os alle sammen.

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 5. december 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *