Hvad er crowdfunding?

Crowdfunding er en metode til at finansiere et projekt eller en virksomhed. Her kan startup’s og virksomheder indsamle små beløb fra et større antal mennesker – typisk via internettet. Denne finansieringsmodel er blevet populær, da adgangen til kapital kan ske udenom banken.

crowdfunding


Hvad betyder crowdfunding?

Når en virksomhed eller en startup modtager en investering, tænker de fleste på angel investorer (velhavende personer) eller venturekapitalfonde (investeringsfonde).

Men sådan behøver det ikke altid være. Det er nemlig ved at blive ret så populært, at virksomheder og startups benytter sig af diverse crowdfunding platforme, som findes på nettet. Her kan der nemlig søges om kapital fra helt almindelige mennesker – som du og jeg. Og virksomhederne, der investeres i, behøver ikke være børsnoterede.


Hvem er crowdfunding til?

Crowdfunding gør det muligt for virksomheder, iværksættere og endda privatpersoner at rejse penge til deres projekter fra stort set alle slags mennesker.

Der er heller ingen grænser for, hvad man må søge penge til. Det kan være alt fra udvikling af en dims, grøn omstilling, kunstprojekter til leje af lokaler.

Metoden er heller ikke kun forbeholdt nystartede virksomheder. Flere økonomisk veletablerede virksomheder benytter sig nemlig også af denne fundingmodel i forbindelse med lancering af nye produkter. Her får de nemlig både testet interessen for produktet, og de, der støtter, bliver typisk ambassadører – og det er en ret smart markedsføringsstrategi💡

Der findes 4 forskellige typer af crowdfunding. Hvilken type, du bør benytte dig af, kan du blive klogere på herunder 👇


Der findes 4 forskellige typer af crowdfunding:

 1. Belønningsbaseret crowdfunding:
  En virksomhed kan modtage penge til deres projekt i bytte for en belønning. Belønningen er ofte en tidlig udgave af produktet eller en særlig takkehilsen.

 2. Equity crowdfunding:
  Investorer får her en ejerandel i virksomheden i bytte for deres investering. Dette giver mulighed for en potentielt højere økonomisk gevinst for investoren – men også en højere risiko. Denne type crowdfunding bliver på dansk også nævnt som andelscrowdfunding. 

 1. Lånebaseret crowdfunding:
  Långivere låner penge til en person eller virksomhed og modtager løbende en tilbagebetaling inklusiv renter på lånet. Denne type lån kan du blandt andet finde på Capino.dk

 2. Donationsbaseret crowdfunding: 
  En virksomhed kan modtage penge til deres projekt uden at give en belønning til afsenderen. Dette bruges ofte til velgørenhedsformål. 

Crowdfunding kan således dække en bred vifte af finansieringsbehov og projekttyper, hvilket gør det til en fleksibel og alsidig metode til at rejse kapital.

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 28. juni 2024

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *