Kapital – hvad er kapital?

Kapital er et bredt begreb, der blandt andet dækker penge der indskydes i et firma. Her får du et overblik over hvilke muligheder du har, når du som selvstændig skal ud og hente kapital til din virksomhed.

kapital

Hvad er kapital

Kapital har mere end en betydning, det afhænger af, i hvilken sammenhæng der tales om kapital.
Med en virksomheds briller på, er kapital en betegnelse for finansielle ressourcer – som oftest i form af et større pengebeløb. Men kapital kan også være af anden værdi, eksempelvis som en varevogn. Det afgørende er, om genstanden kan gøres op i penge.

 

Hvorfor er kapital vigtigt 

Du stødte allerede på vigtigheden af kapital dengang du gik med tankerne om at starte din egen virksomhed, og skulle bruge startkapital (penge) til at komme i gang. Kort og godt, kan det siges at det koster penge, at tjene penge – og da du startede dit firma, skød du en eller anden form for penge i det, med en ambition om at de skulle bidrage til vækst.

 

Hvornår skal jeg hente kapital?

Der kan være mange årsager til, at din virksomhed har brug for, eller vil have gavn af en kapitaltilførsel. Får du, i dit firma fx en regning, som du ikke er i stand til at betale med virksomhedens penge, så er du nødsaget til at tilføre firmaet kapital, for at kunne betale. Eller det kan være nødvendigt for dig, at hente kapital til din virksomhed ved indtrængning på et nyt marked, hvor du skal bruges ekstra mange ressourcer for at komme i gang. Eller (måske) fordi du ser ideen i, at købe helt nye maskiner til produktionen, for at optimere dine produktionsomkostninger på længere sigt. Mulighederne er mange.

 

Hvor kan jeg få kapital?

Der er flere måder at skaffe kapital på, og de har hver især deres fordele og ulemper. Hvilken metode du bør vælge, afhænger fuldt ud af hvad du i din virksomhed skal bruge kapitalen til. Lad os kigge nærmere på nogle eksempler.

 

Eksempler på fremskaffelse af kapital

 

Få en investering – hvad er en investor?

En investor er en person eller et firma, som oftest både bidrager med kapital, viden og netværk til din virksomhed – vel og mærke mod en andel af virksomheden. 

 • Fordele ved en investor:
  Med den rette investor ombord, vil din virksomhed (som oftest) opnå hurtigere vækst samt kunne spare dyre lærepenge, eftersom at investoren har en del erfaring og et godt netværk bag sig, indenfor det felt han / hun investerer i. På Capino er vi derfor stolte af at være Danmarks største platform, hvor investorer og kapitalsøgende kan mødes.
 • Ulemper ved en investor:
  Som skrevet, skal skal afgive en vis andel af din virksomhed til investoren, som byttehandel for den aftalte kapital, der indskydes firmaet. Da investoren er interesseret i en god investering med et godt afkast, vil han / hun typisk blande sig mere eller mindre i virksomhedens drift, for at løfte tallet på bundlinjen.  

Vil du vide mere om investorer, så læs vores artikel: Hvad er en investor.

 

Investor med kapital

Få et lån – hvad er en långiver? 

En långiver er en person eller et firma som kan bidrage til din virksomhed med et lån, mod at du (selvfølgelig) afdrager på lånet og betaler renter. Det kan fx være et banklån – altså et lån via din bank – eller det kan være et lån du tager online fra en såkaldt ‘’låne hjemmeside’’. Og nå ja, hos os på Capino, kan du selvfølgelig også lave en annonce om din søgning efter en långiver. 

 • Fordele ved et lån:Du afgiver ikke en andel af din virksomhed, som du gør med en investor.
 • Ulemper ved et lån: Jo større risikovilligheden er,  jo højere bliver renten på lånet som oftest, og du vil som regel ikke kunne få nogen form for strategisk viden fra en långiver, som du har mulighed for at få af en investor.

Vil du vide mere om långivere, så læs vores artikel: Hvad er et lån.

Venturekapital

Ved kapital fra Ventureselskaber, kommer kapitalen fra flere investorer, der danner et partnerskab, og får en andel af din virksomhed i bytte. 

 • Fordele:
  Risikovilligheden hos ventureselskaber er høj. Er du i tvivl om, hvad risikovillig kapital betyder, så læs vores artikel: Hvad er risikovillig kapital.
 • Ulemper:
  Sidder du med et et unikt koncept eller ide, så er kapital fra Ventureselskaber måske det rette for dig at søge, men du skal gøre dig umage, investorerne her, kan nemlig være meget kræsne med hvilke virksomheder de vil investere i.

Crowfounding / netwærksfinansering

Konceptet med crowfounding er, at du starter med at oprette en kampagne på en crowdfunding platform. Her modtager du så kapitalindskud fra både større og mindre bidragsydere, som finder dit projekt interessant.

 • Fordele:
  Det er penge du får, og altså ikke nogen du låner, som skal betales tilbage.
 • Ulemper:
  Du får som oftest småbeløb fra en eller flere, og har ingen sparring dem med i forhold til at din virksomhed når næste niveau. 

Kan indholdet bruges?

Sidst opdateret: 18. november 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *